I traditionel kinesisk medicin, som Yin yoga bygger på, er alt som eksisterer inddelt i enten Yin eller Yang. 
Yin er for eksempel det, som er mørkt, koldt, passivt og tættest på jorden. Hvorimod Yang repræsenterer lys, varme, det aktive og det, som er tættere på himlen. Listen er nærmest uudtømmelig, og for at gøre det hele lidt mere kompliceret, så er Yin og Yang relative i forhold til hinanden og altså ikke fastlåste størrelser. Yin og Yang skal altid forståes i forhold til det, som det holdes op imod. 
Tag for eksempel et glas med lunkent vand. Vandet i glasset vil i dette tilfælde være Yang (da det er varmt) i forhold til et glas med koldt vand. Men fylder du i stedet et glas mere, nu med kogende vand, vil dét i stedet være Yang i forhold til det lunkne vand, som nu bliver Yin.
Yin og Yang er også altid i bevægelse. Man kan for eksempel inddele døgnet i Yin og Yang. Natten er allermest Yin, men jo mere vi bevæger os ind i morgen- og formiddagstimerne, jo mere Yang tilføres døgnet.

Yin og Yang i din yogapraksis

Du kender måske allerede det kinesiske symbol for Yin og Yang (på kinesiske: Taijitu); De to halvcirkler i hvid og sort som snor sig om hinanden og med hver deres små prikker med modsatte farver.
Symbolet minder os om, at Yang altid indeholder en smule Yin, og at Yang også altid indeholder Yin. Overfører vi det til vores yogapraksis,  så er der selv i den mest krævende, aktive Yangyogapraksis rum for at tilføre Yin i form af venlig opmærksomhed på åndedrættet eller den saliggørende Shavasana i slutningen af yogaklassen.
Og selv i en Yinklasse er der plads til lidt dynamiske bevægelser mellem Yin stillinger, selvom den dominerende andel af praksissen er stille og passiv.

For meget ensformig Yang-aktivitet kan i længden føre til et stresset system, og for meget Yin over en længere periode kan gøre os til en sløv og træt udgave af os selv.

Kan vi blive for meget det ene eller det andet?

I gennem dagen vil dit energiniveau skifte. I nogle perioder vil du have mere eller mindre energi. Og nogle gange vil vi helt intuitivt gøre det, som skal til for at balancere eller tilføre det, som mangler. Er du træt, vil du måske tage et hvil eller gå en tur. Er du travl og har du meget om ørerne, vil du måske tage en pause eller “skifte scene”.
Det er ikke altid, at vi er lige gode til at “lytte efter”, hvad det er, som er rigtigt at gøre lige nu og her for at finde en god balance i tingene. For meget ensformig Yang-aktivitet kan i længden føre til et stresset system, og for meget Yin over en længere periode kan gøre os til en sløv og træt udgave af os selv.
Og det gælder også i vores yogapraksis. Yin og Yang yoga balancerer hinanden godt. Det ene kan ikke stå alene. Du kan højest sandsynligt ikke holde til at blive ved med at presse dig selv ud i ekstremerne uden tid med hvile og ro, og du kan modsat heller ikke altid vælge kun at lave Yin yoga (selvom det er fristende, I know), for så bliver du i længden højest sandsynligt sløv og træt til sidst.

Vi har brug for både Yin og Yang

Min lille opfordring til dig er noget, som jeg selv øver mig på hver eneste dag. Nemlig at stille skarpt på at mærke efter, hvilken type yoga (eller anden form for aktivitet), som er på sin plads lige nu?
Selvom jeg jo er en stor fortaler for Yin yoga og alle dens kvaliteter, så er det ikke altid rendyrket Yin, som jeg har brug for. Måske er et blidt flow kombineret med et par enkelte Yin stillinger mere passende nu?
Men har du knoklet rundt hele dagen og været fysisk aktiv, så er det måske gavnligt at skrue tempoet helt ned og blive liggende længe i et par Yin-stillinger?
Så hvad er passende for dig i dag?

Læs mere…

  • Yin og Yang

Yin og Yang

I traditionel kinesisk medicin, som Yin yoga bygger på, er alt som eksisterer inddelt i enten Yin eller Yang.  Yin er for eksempel det, som er mørkt, koldt, passivt og tættest på jorden.

Vil du inspireres og modtage tips til din yogapraksis?

TILMELD  DIG  MIT  NYHEDSBREV
* Skal udfyldes
FØLG MED PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM